Apothekers hebben in 12 dagen tijd zo’n 200.000 coronazelftests verkocht.
Met de sneltesten kunnen mensen bij zichzelf een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus.
Experts waarschuwen dat de betrouwbaarheid bij een negatieve uitslag zo’n 85 procent is bij de zelftests.
De sinds kort verkrijgbare coronazelftests zijn in trek, merken de apothekers. “Sinds de zelftests verkrijgbaar zijn bij de apotheek zijn er zeker 200.000 verkocht”, zegt voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP in het AD.
Volgens hem is het “gigantisch druk” in de apotheek, nadat op woensdag 31 maart de eerste zelftest werd verkocht. “Sommige mensen kopen er meteen vier of vijf, voor het hele gezin”, aldus Prins.
Met de sneltesten kunnen mensen bij zichzelf een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. De uitslag volgt dan na ongeveer een kwartier. Ook in sommige winkels zijn de zelftests te koop, waarvoor zo’n 5 à 9 euro moet worden neergelegd.
In de krant uiten deskundigen wel hun zorgen over het gebruik van zelftests, omdat de uitslag daarvan minder nauwkeurig is. Daardoor kan het voorkomen dat ten onrechte een negatieve testuitslag wordt gegeven.
De experts zijn ook bang dat mensen na een positieve zelftest niet meer de moeite nemen om naar de GGD te gaan, waardoor de overheid geen zicht meer heeft op alle coronabesmettingen.
"Als je die zelftest doet, is de betrouwbaarheid bij een negatieve uitslag zo’n 85 procent. Dat betekent dat van de honderd mensen die de test doen er mogelijk vijftien toch positief zijn. Volg dus altijd de coronaregels", luidt het advies van Prins in de krant.
Stijging aantal nieuwe coronagevallen
Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 8.288 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is fors boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6.964 ligt, blijkt uit cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag naar buiten bracht.
Het is ook het hoogste aantal sinds 27 maart, toen een toename van 8795 positieve tests werd gemeld. Daarna zat het aantal nieuwe geregistreerde coronagevallen steeds onder de 8000.
De gemeente Rotterdam telde, net als vrijdag en zaterdag, de meeste positieve tests: deze keer 353 in totaal. Den Haag (319 nieuwe coronagevallen) en Amsterdam (261) volgen.
Het aantal sterfgevallen steeg met 17, iets minder dan de 23 van de dag ervoor. Dit cijfer wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, duurt het soms een tijdje voor dit wordt doorgegeven aan het RIVM.